O SENJSKOM KARNEVALU

Međunarodni senjski ljetni karneval izrasta iz vrlo duge karnevalske povijesti Grada Senja koja se po zapisima I.V.Walvassora prati od 17.st. Turističko društvo općine Senj sa skupinom entuzijasta 1967.pokrenulo je inicijativu za organizacijom prvog senjskog ljetnog karnevala i to upravo s temeljnim ciljem da brojnim inozemnim gostima, koji tijekom ljetnih mjeseci borave u Senju, predstave dio bogate karnevalske baštine.

Tijekom minulih godina senjski ljetni karneval doživljava i organizacijske promjene, no međutim ono što je posebice važno da je brojem aktivnih sudionika i posjetitelja bio i ostao najznačajnija manifestacija tijekom ljetnih mjeseci u Senju.

Vrijeme održavanja karnevala je uglavnom vezano za drugi vikend u kolovozu, kada je u Senju gotovo nemoguće pronaći slobodan smještaj. Programski je koncipiran u četiri dana. Na trgu Cilnica, središnjem mjestu svih karnevalskih događanja, uz nastup poznatih estradnih zvijezda održava se i tradicionalni dio programa, imanentan ovom karnevalu od njegovog početka.

U sklopu karnevalskih događanja održavaju se (u dopodnevnim i večernjim satima) satirične predstave, revija karnevalskih kostima, maškarana moto alka, maškarani šušur, nastupi uličnih zabavljača, oslikavanje lica…

Središnji događaj je velika međunarodna karnevalska povorka koja se održava u subotu predvečer, a u kojoj sudjeluje 50-tak skupina (oko 2000 sudionika) iz svih hrvatskih krajeva te raznih europskih gradova i koja je uistinu jedinstveni spektakl.

Tih dana ulice i trgovi drevnog Senja ispunjeni su pjesmom, plesom, šarolikošću kostima te ljudskom otvorenošću i gostoljubivošću njegovih građana. O svemu tome ponajbolje svjedoče brojne medijske kuće koje iz Senja odašilju živu riječ i prekrasnu afirmativnu turističku priču, koja ovu destinaciju kroz karneval čini prepoznatljivom izvan Lijepe naše. To je Senj!

Da je tomu tako svjedoči i spoznaja da upravo brojni gosti pokušavaju svoj odmor u Senju uskladiti sa terminom održavanja Međunarodnog senjskog ljetnog karnevala.

BUDITE I VI DIO OVOG JEDINSTVENOG SPEKTAKLA!

Najatraktivniji dan je subota kada oko tri tisuće maškara u velikoj karnevalskoj povorci ulicama grada plijeni pažnju oko 12 tisuća gledatelja. Uz skupine iz Senja, Rijeke i njene okolice, Zagreba, Đakova, Garešnice, Gradiške, Jastrebarskog, Siska itd., tradicionalno se predstavljaju i skupine iz inozemstva.
Ovaj Karneval pohodile su i pohađaju skupine iz: Italije (Fano), Slovenije (Ilirska Bistrica), Austrije (Pandorf), Slovačke (Senec), Češke (Frydek Mystek), Poljske (Wielun), Mađarske (Kiseg) i Švicarske.

POVIJEST KARNEVALA

Osim brojnih kulturno- povijesnih znamenitosti, prekrasne prirode i duge povijesti Senj je poznat i po Senjskom ljetnom karnevalu, najstarijem i najvećem događaju takve vrste u Republici Hrvatskoj.
Tradicija ljetnog maskiranja i balova u Senju je zapravo nastavak tzv. Venecijanskih noći, koje su se održavale na gradskom kupalištu Banji ili u Portu (luci) još od davne 1948. godine.

Prvi Ljetni karneval održan je 29. srpnja 1967. Povorka je došla na obalu još za dana jer nije bilo rasvjete. Zastava je podignuta na obali, na glavnom jarbolu (štandaru) ispod kojeg je meštar Dragan Vlahović-Gaga održao prvi u nizu govora narednih Ljetnih karnevala.

Već početkom 70-ih godina na karneval ne dolaze samo prvi susjedi već i stranci. Oni nisu dolazili kao organizirani sudionici iz svojih zemalja, nego su to jednostavno bili turisti. Isprva su bili samo publika, ali ubrzo se i sami spontano uključuju u povorku.

1989. godine uklanjaju se prvi put ograde oko Velike place i prilaznih ulica i Karneval postaje otvorena manifestacija, zabava za sve. Uz središnje događanje na Cilnici, Karneval se širi po ulicama grada, što i jest cilj ovakve manifestacije.

Za vrijeme Domovinskog rata tradicija ljetnog karnevala je prekinuta.

 Od 1996. godine ulaskom u FECC senjski Ljetni karneval postaje i službeno međunarodni.

Ljetni karneval u Senju nije samo puka zabava, već na svoj osebujan način pomaže i očuvanju pokladne tradicije, a vidljivo je to u sve većem broju maskiranih sudionika svih dobnih skupina iz Hrvatske i inozemstva

pridružiTE se

Pozivamo Vas da nam se i ove godine pridružite na 50. Međunarodnom senjskom ljetnom karnevalu. Kao i dosadašnjih godina, za karnevalsku povorku možete se prijaviti putem prijavnice za karneval.